Gyakran ismételt kérdések - parkolás

1. Milyen felszíni parkolóbérletek vásárolhatók Sopronban?

 • "Lakossági" bérlet állandó soproni lakcímmel (a forgalmiban is!), csak a lakcímhez legközelebb eső közterületre (utcára) érvényes, adott naptári évre 1. gépkocsira 4.265 Ft, 2. gépkocsira 8.535 Ft,
 • kombinált (bármely zónára érvényes) bérlet 10 napos, 30 napos vagy éves (naptári évre, év közben az ára arányosan csökken),
 • zónabérlet egy kiválasztott zónára 30 napos vagy éves (naptári évre, év közben az ára arányosan csökken).

2. Mi szükséges a bérlet megvásárlásához?

 • Lakossági bérlethez lakcímkártya (fizető övezetbe eső, állandó soproni lakcímmel), forgalmi engedély (a kérelmező nevére és lakcím kártyán szereplő címére), 1-1 igazolás, hogy kérelmezőnek nincs tartozása SMJV, illetve Sopron Holding Zrt. felé.
 • Az összes többi bérlethez elegendő a forgalmi engedély (vagy annak másolata).

3. Külföldi rendszámú gépkocsira vásárolható bérlet?

 • A lakossági bérlet kivételével bármelyik bérlet megvásárolható.

4. Ki vásárolhatja meg a parkolóbérletet?

 • A szükséges dokumentum(ok) birtokában bárki, még meghatalmazásra sincs szükség.

5. Meddig érvényes a megvásárolt bérlet?

 • Éves bérletek adott naptári évre, és az azt követő év január 31-ig. ("1 hónap türelmi idő")
 • 30 napos bérletek az érvényesség kezdetének napját is beleértve 30 naptári napig. (Érvényesség kezdete a vásárláskor meghatározható, tehát "elővételben" is lehet vásárolni.)
 • 10 napos bérletek az érvényesség kezdetének napját is beleértve 10 naptári napig. (Érvényesség kezdete a vásárláskor meghatározható, tehát "elővételben" is lehet vásárolni.)

6. Hol érvényes a megvásárolt bérlet?

 • Lakossági bérlet kizárólag az igénylő lakcíméhez legközelebb eső közterületre (utcára) érvényes, zónabérlet csak az adott zónára, kombinált bérlet az összes felszíni parkolóhelyre.

7. Mennyibe kerülnek a parkolóbérletek?

8. Gépkocsi csere esetén mi a teendő?

 • Mivel a bérletek minden esetben rendszámra szólnak, az eladott gépkocsi szélvédőjéről a bérletet le kell szedni. Az ügyfélszolgálaton a leadott bérlet és az új gépkocsi forgalmi engedélye alapján 535 Ft-os cseredíj mellett kiadásra kerül egy új bérlet. A cseredíjról a számla ugyanarra a névre készül, mint az eredeti számla.

9. Áthelyezett munkanapok esetén hogyan alakul a parkolási rend?

 • A rendelet szerint a parkolás munkanapokon fizetős, tehát ha jogszabály szerint egy szombati nap munkanap, akkor azon a napon is 8 és 18 óra között fizetni kell a parkolásért. Azon a hétköznapon pedig, ami szabadnapnak minősül, a parkolásért nem kell fizetni.

10. Parkolójegyről hol, hogyan kérhetek számlát?

 • Mobilparkolás esetén a parkolás díja az Ön szolgáltatójának (pl. Telekom, Telenor, Vodafone) havi számlájában, amennyiben applikációt használ, úgy az applikációban meghatározottak szerint kerül kiállításra. Ügyfélszolgálatunk kizárólag az automatából vásárolt jegyekről állít ki számlát. Kérjük, a jegy(ek)et személyesen vagy postai úton juttassa el hozzánk legkésőbb a parkolás(ok) hónapját követő hónap 15-éig.

11. Külföldi rendszámú gépkocsira indítható-e mobilparkolás?

 • Igen, sms alapú mobilparkolás a Telekom, Telenor, illetve Vodafone hálózatából indítható, a szolgáltatók által meghatározott feltételek szerint. (Pl. egy telefonszámról egy időben csak egy gépkocsira, legfeljebb 4 óra időtartamra, a szolgáltatók által meghatározott kényelmi díjért.) A rendszám szóközök nélkül, a rendszám után vesszővel elválasztva pedig az országkód megadása szükséges, pl. "W11111,A", vagy "AB123XY,SK". Fontos, hogy érvényes mobilparkoláshoz a rendszer visszaigazolását minden esetben meg kell várni!

12. Külföldi szolgáltató esetén hogyan lehet mobilparkolást indítani?

 • Csak applikáció használatával. További információk az automatákon található tájékoztató matricákon, illetve a www.nemzetimobilfizetes.hu weboldalon találhatók. (Több applikáció lehetőséget biztosít a gps alapú helymeghatározásra, de ennek pontosságát a mobilparkolás indítása előtt ellenőrizni kell!) Fontos, hogy érvényes mobilparkoláshoz a rendszer visszaigazolását minden esetben meg kell várni!

13. Lakás/üzlet/iroda előtt igényelhető-e kizárólagos parkolóhely?

 • A jelenleg hatályos parkolási rendelet értelmében a fizető övezeten belül kizárólagos parkolóhelyet kizárólag cég igényelhet. Az igényt SMJV Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Osztályához kell benyújtani, ahol döntést hoznak, pozitív döntés esetén a kérelmezőt és cégünket értesítik. Egy kizárólagos parkolóhely egész éves díja az I., II., illetve III. zónában nettó 336.000 Ft, 168.000 Ft, illetve 84.000 Ft. (Rövidebb időszak esetén arányosan változik.)

14. A gépkocsim szélvédőjén pótdíjfizetési felszólítást találtam, mi a teendőm?

 • Amennyiben a pótdíjazás időpontjában volt érvényes bérlete, jegye, vagy mobilparkolása, mindenképpen ellenőrizze, hogy az adatok helyesek-e, illetve a jegy megfelelően (olvashatóan) volt-e a szélvédő mögött elhelyezve. (Esetleg nem parkolt-e mozgáskorlátozott helyen érvényes mozgáskorlátozott igazolvány nélkül.) Amennyiben a pótdíjat éppen a jegyváltás közben kapta, úgy az ellenőrünk már nem tudja a felszólítást visszavonni, a törléshez mindenképpen szükséges a felszólítás és az eredeti parkolójegy 15 napon belüli bemutatása az ügyfélszolgálaton.

15. Nem felfestett helyen parkoltam, mégis pótdíjfizetési felszólítást kaptam. Hogy lehet ez?

 • A KRESZ szerint a fizető övezetek a "parkolási zóna kezdete" táblától a "parkolási zóna vége" tábláig tartanak, hatályukat a kereszteződések nem oldják fel! A parkolási zónákon belül a gépkocsik csak díjfizetés ellenében parkolhatnak, ellenkező esetben pótdíj kiszabására kerülhet sor, függetlenül a felfestés meglététől, vagy az útburkolat minőségétől.

16. Postai úton kaptam egy fizetési felszólítást, de az abban megjelölt időpontban nem volt "piros csomag" a szélvédőmön. Mi a teendőm?

 • Kérjük, vegye fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal a helyzet tisztázása érdekében. Ellenőr kollégáink a pótdíjazás folyamatát zárt rendszerben fotókkal dokumentálják, így később is ellenőrizhető, pontosan hol, mikor és miért került pótdíj a gépkocsira. A pótdíj mértékét A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/C. § (2) bekezdése határozza meg, ezért a levélben az alap pótdíjnál már nagyobb összeg szerepel.

17. A pótdíjat csak a csekken tudom befizetni?

 • Pótdíj befizethető az ügyfélszolgálaton (készpénzzel vagy bankkártyával), de utalható is a csekken található bankszámlaszámra. Utóbbi esetben mindenképpen kérjük a rendszám vagy a felszólító 7 jegyű azonosítójának feltüntetését, illetve a felszólítón megjelölt megfelelő (15 naptári napon túl a magasabb) összeg utalását.
Legújabb híreink
 • Árpád utcai parkoló
  2019.04.01 07:03

  Április első  napjától fizetős parkoló (II. díjzóna) besorolással vehető igénybe a terület a grafikán is látható elrendezéssel. Az Árpád utcai parkolóház építésének megkezdéséig az önkormányzat murvás parkolókat alakított ki a közlekedés segítése érdekében.

 • Gépkocsi vez Zöld-page-001.jpg Álláshirdetéseink
  2019.03.29 09:15

 • Parkoló bérlet vásárlás elektronikusan
  2019.01.17 11:44

  Ezúton értesítjük Tisztelt Ügyfeleinket, hogy elindult az internetes parkolóbérlet-vásárlás. . mininform. hu/sopron/">https://eberlet.

 • Karácsonyfa gyűjtés
  2019.01.08 10:24

  A Sopron Holding Zrt. Zöldterület-gazdálkodási Divíziója azon lakótelepekről szállítja el a karácsonyfákat, melyeken zöldterületi munkákat végeznek. A lakótelepeken kihelyezett „Karácsonyfa gyűjtőhely” táblákkal ellátott területekről munkatársaink január elejétől folyamatosan gyűjtik a karácsonyfákat egy hónapon keresztül.

 • Parkolóbérletek 2019
  2018.11.29 09:49

                       LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ                                                                       2019.

 • Tájékoztató
  2018.11.08 10:07

  Tájékoztató az ügyfélszolgálat nyitvatartásáról az áthelyezett munkanapokon. jpg" style="width: 640px; height: 452px;" /> .

 • Tájékoztató gombagyűjtőknek
  2018.10.28 14:10

  Tisztelt gombagyűjtők! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a gombavizsgálati ügyelet 2018. november 01. és 2019. május 01. közötti időszakban szünetel a Vásárcsarnokban.

 • Rólunk írták
  2018.10.04 12:19

  Korszerűsítik a távhővezetéket Sopronban. Újakra cserélik a Jereván-lakótelepen az eredeti, még a nyolcvanas években lefektetett távhővezetéket.

 • Kiadó irodák
  2018.08.02 07:08

  Sopronban az Innovációs Központban irodák kiadók.

 • DSCF2524.JPG Játszóterek használatának rendje
  2018.07.30 14:41

  A 2016. december 22-én tartott ülésén a Közgyűlés módosította a . jogtar. hu/jr/gen/hjegy_doc. cgi?rendelettar=sopron&dbnum=197&docid=A0600014.

 • innoLignum 2018. szeptember 13-14-15.
  2018.07.30 10:41

  Tizedik, jubileumi évéhez érkezett az innoLignum erdészeti és faipari szakvásár, amelyre 2018. szeptember 13-15. között várjuk az érdeklődőket.

 • Közérdekű közlemény!
  2018.07.05 10:02

   Permetezés ,Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2018.

 • IMG_6703.JPG Egynyári virágok
  2018.05.18 08:11

  Kezdetét vette a Sopron Holding Zrt. Zöldterület-gazdálkodási Divíziójának egyik leglátványosabb munkafolyamata, az egynyári virágpalánták kiültetése.

 • Parkolás - tájékoztatás
  2018.05.09 11:06

  Parkolás - tájékoztatás                                                                                                                                     Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt.

 • IMG_1152.JPG Távfűtés Leállítása
  2018.04.19 12:18

  Tájékoztatjuk Tisztelt Fogyasztóinkat, hogy az időjárási viszonyokra tekintettel a távfűtés  leáll. A rendelkezésre állási időszak az év szeptember 15.

 • gyepszőnyegezés után 2.jpg Tavaszi teendők
  2018.04.11 09:31

  A tavasz beköszöntével a Sopron Holding Zöldterület-gazdálkodási Divíziója szervezett csapatokban végzi a zöldfelületek gondozását. Sopronban, a fanyesési és sövénynyírási munkálatok mellett zajlik  a fahelyek kapálása, gyomtalanítása, melyet a fák lemosó permetezése követ.

 • IMG_4481.JPG Télvégi, kora tavaszi munkák
  2018.03.12 11:04

  A Sopron Holding Zrt. Zöldterület-gazdálkodási Divíziója a hómentes januárnak köszönhetően szinte folyamatosan tudta gondozni a a városi  zöldfelületeket. A hómentes időszakban megtörtént a fahelyek a fatányérok gyomlálása, a kavicsolt felületek sarabolása a Deák téren és a Széchenyi téren.

 • Parkolási tájékozató
  2018.01.30 10:43

  Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a parkolási rendelet októberi módosítása alapján 2018. január 1-től bővült a fizető parkoló övezet.

 • IMG-3f799f5d2a2ef7198b7e5c606e2a56bd-V.jpg Cserje- és sövénynyírási munkák
  2018.01.23 13:12

   A városban több helyen  - Deák tér, Szent István park, Király Jenő lakótelep, KRESZ park, Kodály tér –  végez a Sopron Holding Zrt. Zöldterület-gazdálkodási Divíziója cserjenyesési és sövénynyírási munkálatokat, az enyhe téli időjárásnak köszönhetően.

 • Konferencia- és tárgyalóterem bérlés
  2017.11.09 12:18

  Konferenciaterem és tárgyalóterem bérlési lehetőség az Innovációs Központban .

 • Tájékoztatás
  2017.10.31 10:35

  Tisztelt Felhasználóink!      Sajnálattal tapasztaljuk, hogy jó néhány esetben a melegvíz vezetékeken elvégzett munkálatok során a használati melegvízmérők plombáját bejelentés nélkül eltávolítják, illetve annak pótlásáról nem intézkednek.

 • Értesítés
  2017.05.24 12:48

  Ezúton értesítjük tisztelt ügyfeleinket, hogy a rendezvény miatt lezárt várkerületi parkoló helyett, az oda érvényes lakossági vagy I. zónás bérlettel rendelkezők a parkoló lezárásának idejére bérletükkel a környező utcákban (akár másik zónában is) parkolhatnak.

 • Tájékoztató
  2017.03.01 11:37

 • Késedelmi pótlék kiszámlázása
  2017.01.30 21:32

  Tisztelt Ügyfelünk! A lakosság egyre nagyobb hányadát érintő kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy-egy vagy több számlát nem, vagy csak késedelmesen egyenlítenek ki.

 • TÁJÉKOZTATÁS
  2017.01.03 08:52

  KÖZLEMÉNYTisztelt Érdeklődők, kedves Fogyasztók! Tájékoztatjuk Önöket, hogy az egyes központi hivatalok és költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával összefüggő jogutódlásáról, valamint egyes közfeladatok átvételéről szóló 378/2016.

Fontos információk

Központi telefon:
 99/514-590

Ügyfélszolgálat:

/A Fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CVL. törvény előírásainak megfelelően a telefonos beszélgetést rögzítjük. A hangfelvételt 5 évig megőrizzük és az azonosító szám alapján kérésre elektronikus másolatot készítünk./

 99/514-614

Kapcsolat felvételi űrlap

Email:

TÁVHŐ HIBABEJELENTÉS

☎ 06-99/311-027     (0-24)

HÓÜGYELET

Email:

Facebook