Felelős állattartás

Munkánk során évente több mint száz kutyát fogunk be és szállítunk a Sopron Holding Zrt. Ebrendészeti telepére. Ez a szám az elmúlt években stagnált. A chipes rendszernek hála a „családban” élő kutyákat azonnal vissza tudjuk juttatni a gazdákhoz, a chippel nem rendelkező egyedekkel, pedig ha nincs meg a gazda és nem keresi senki, akkor a két hét karantén után becsipelve, útlevéllel, kötelező oltásokkal tudjuk örökbe adni az új szerető gazdiknak.

A mi munkánknak köszönhetően nem kóborolnak kutyák szabadon a közterületeinken, viszont ha minden gazdi Felelős állattartó lenne, akkor ez a szám akár csökkenhetne is az évek során.

Most nem a kertből kiszökött, kalandra vágyó egyedekre gondolunk, hiszen akinek kutyája van, tudja, hogy ez, olykor-olykor megtörténik. De kérdés, hogy hol a határ…?

Ha felelős gazdaként megteremtjük a kutyánk jóllétét, és ellátjuk chippel, akkor bízhatunk benne, hogy mindent megtettünk az ügy érdekében. Ha ennek ellenére sem találjuk kedvencünket, nyugodtan érdeklődjünk a szakembernél.

A kedvtelésből tartott állatok tartását több törvény és rendelet szabályozza, így ezzel sem árt tisztában lenni mikor úgy döntünk, hogy kutyát vásárolunk vagy fogadunk be.

A felelős állattartás főbb szabályai:

Felelősség

Mielőtt úgy döntenénk, hogy állatot veszünk magunkhoz, ismerjük meg annak természetes igényeit, a vele járó kötelezettségeket és gondoljuk át, hogy biztosítani tudjuk-e azokat rendszeresen, az állat egész életén keresztül.

Szeretet

Csak akkor vállaljunk állatot, ha azt szívesen tesszük, és szeretjük őt. Legyünk tudatában annak, hogy az állatok is érző lények, akik örülni és szenvedni is képesek.

Táplálás

A helyes táplálás elsőrendű fontossággal bír az állat egészségének megőrzése szempontjából. A megfelelő mennyiségű tiszta ivóvíz is minden állat alapvető szükségletei közé tartozik.

Hely- és mozgásigény

Minden faj hely- és mozgásigénye eltérő. Ez méretétől és természetes életmódjától is függ. Tájékozódjunk előre és mérjük fel, hogy életterünk, életmódunk összeegyeztethető az állat igényeivel.

Egészség

Felelősek vagyunk kedvenceink egészségéért: a betegségek megelőzésével és kezelésével is foglalkoznunk kell. Adassuk be a kötelező védőoltásokat és gondoskodjunk az egyéb megelőző kezelésekről (pl. féregtelenítés) megfelelő időben! Ha állatunkon bármilyen betegség tüneteit fedezzük fel, azonnal kezeltessük állatorvossal!

Utódok

Ha kedvencünknek utódai születnek, ugyanúgy felelősek vagyunk értük is. Gondoskodjunk megfelelő elhelyezésükről! Ha nem szeretnénk utódokat, előzzük meg a szaporulatot pl. ivartalanítással!

Környezet

A felelős állattartó nem csak a saját és állata igényeire figyel, hanem tekintettel van másokra is, és ügyel arra is, hogy a környezetével is harmonikus kapcsolatban legyen.

Egyedi azonosítás

Számos kutyus azért nem kerül vissza eredeti gazdijához, mert megtalálói, nem tudják azonosítani. Ennek a legkorszerűbb módja, egy apró microchip, amit az állat bőre alá ültetnek be, és amelynek a beültetését kormányrendelet írja elő. A művelet mindössze annyi időt vesz igénybe, mint egy oltás és nem jár nagyobb fájdalommal sem. Ez a chipszám bekerül egy központi adatbázisba a gazda adataival együtt, így ha az állatot megtalálják és leolvassák az azonosítószámát (állatorvosi rendelőben pl.), akkor már tudják is értesíteni az aggódó családot. Ez a chip egy éltre szól, így érdemes beruházni rá. A nyakörvön lévő biléta is egy félmegoldás, ez könnyen leszakadhat vagy elveszhet.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a kutya az ember legrégibb háziasított társa, a fejlődés során védte az embert, őrizte vagyonát és egy sor tevékenységben a leghűségesebb társa. Napjainkban is fontos szerepet tölt be.

A tulajdonos, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával ebrendészeti telepünk azzal a céllal jött létre, hogy ideiglenes szállást biztosítsunk az elárvult állatoknak. Másik fő célunk a média rendelkezésre álló eszközeivel a szemléletformálás, pozitív hatással lenni az emberek gondolkodásmódjára ezzel formálva az egyéni- és a közvéleményt. Munkánkkal többek között szeretnénk elérni, hogy az állatokkal való kíméletes bánásmód, tudatos magatartás és a felelős, humánus állattartási, állatvédelmi kultúra minél szélesebb körben elterjedjen, hogy kedvenceinkre mihamarabb szebb, biztonságosabb, szeretetteljesebb, „életszerűbb" élet várjon.

2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről

147. Veszélyeztetés kutyával

193. § (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát

a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,

b)440 természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,

c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - szállítja,

d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - beenged, illetőleg bevisz,

szabálysértést követ el.

(2)441 Aki veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.

(3)442 Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr, továbbá a mezőőr is szabhat ki helyszíni bírságot.

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

3. § (2) Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet. Amennyiben a jelölésre használt transzponder nem felel meg a 11784 ISO-szabványnak vagy a 11785 ISO-szabvány A. mellékletének, az állattartónak a hatósági ellenőrzés időpontjában biztosítania kell a transzponder leolvasásához szükséges eszközt.

17. § (1) Belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

(2) Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.

(3)31 Szájkosarat használni a (2) bekezdésben foglaltak végrehajtása érdekében - ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő - kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.

Egy kis segítség, mielőtt engedünk a gyerekeknek vagy netán beteljesítünk egy gyerekkori álmot és kutyavásárlásra adjuk a fejünket.

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről

LXXIV. Fejezet

Felelősség az állatok károkozásáért

6:562. § [Az állattartás körében okozott kár]

(1) Aki állatot tart, az állat által másnak okozott kárért felel, kivéve, ha bizonyítja, hogy az állat tartásával kapcsolatban felróhatóság nem terheli.

(2) Veszélyes állat tartója a veszélyes üzemi felelősség szabályai szerint felel.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 14/2006. (VI. 1.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról

15. § (7) A kutya felügyeletével megbízott személy a jogszabály alapján fennálló kötelezettsége teljesítéséhez köteles az állat ürülékének közterületről történő eltávolítására alkalmas eszközt (nejlonzacskót, stb.) magánál tartani és azt a közterület-felügyelő felhívására bemutatni.

Legújabb híreink
  • parkolóellenőr.jpg Álláshirdetések
    2024.03.14 02:02

    A Sopron Holding Zrt.

  • Gyászhír
    2024.02.23 13:10

    Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy dr. Komornoki László korábbi vezérigazgatónk, életének 72. életévében elhunyt. A Sopron Holding Zrt.

  • Tájékoztatás
    2024.01.31 05:09

    A Sörházdombi parkerdőben az erdészeti hatóság engedélye és felügyelete mellett a Sopron Holding Zrt. és munkatársai erdőművelési munkálatokat végeznek. A beteg, elszáradt és balesetveszélyes faegyedeket eltávolítja az alapállomány megóvása mellett.

  • Tájékoztatás
    2024.01.31 05:09

    A Bécsi dombon, a Hubertusz út mellett, önkormányzati területen a vaddisznók kiszorítására bozótirtást és a beteg, tájidegen,  invazív faegyedek eltávolítását végezzük.

  • Karácsonyfa gyűjtőhelyek
    2024.01.05 08:42

     Karácsonyfa gyűjtőpontok.

  • GYŰJTÖTT GOMBA ÁRUSÍTÁS
    2023.09.05 08:42

     Tájékoztatás!       A Soproni Piacon   a   gyűjtött   gomba   árusítása                           átmenetileg  nem   megengedett!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   .

  • KÖZÉRDEKŰ TÁJÉKOZTATÁS BOLHAPIAC
    2023.08.22 08:42

    Tisztelt Használtcikk árusítók!2023.

  • KÖZÉRDEKŰ TÁJÉKOZTATÁS PARKOLÁS
    2023.06.26 08:42

    Parkolással kapcsolatos változások 2023 augusztus 1-től.

  • Ügyfélszolgálat 2023 május 15-től
    2023.05.12 11:09

    Ügyfélszolgálat nyitvatartása 2023. május 15-től .

  • Távhő szolgáltatói díjak
    2023.01.25 11:32

                             TÁVHŐ  Szolgáltatói árak  2023.

  • I. zónás lett az Árpád utca
    2022.07.18 11:09

    Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy Sopron Megyei Jogú Város közgyűlése 2022. július 1. napjával az Árpád utcai felszíni parkolót az I. zónába sorolta. Az ezt megelőzően vásárolt II.

  • GOMBAVIZSGÁLAT SZÜNETEL
    2022.05.26 09:45

    Tájékoztatjuk a  tisztelt  gombagyűjtőket, hogy  a  Vásárcsarnokban  a  gombavizsgálat  átmenetileg    SZÜNETEL .

  • Kiadó Irodák
    2022.02.24 07:15

    Az INNOVÁCIÓS KÖZPONTBAN     (Inkubátorház - Sopron, Verő József u.

  • Rólunk írták
    2020.02.06 05:19

    Távhő: Sopronban 6500 háztartásba jut elA legtisztább energia2020. február 5. Horváth László | PanorámaA kényelmi, gazdaságossági, hatékonysági, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve a legtisztább energia a távhő.

  • Petőfi téri mélygarázs 2020 januártól
    2019.12.20 09:49

    Tisztelt Ügyfeleink!  Ezúton hívjuk fel figyelmüket, hogy Sopron Megyei Jogú Város Önkormány­zatának Közgyűlése 2020.

  • Parkoló bérlet vásárlás elektronikusan
    2019.01.17 11:44

    Ezúton értesítjük Tisztelt Ügyfeleinket, hogy elindult az internetes parkolóbérlet-vásárlás. . mininform. hu/sopron/">https://eberlet.

  • Parkolási tájékozató
    2018.01.30 10:43

    Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a parkolási rendelet októberi módosítása alapján 2018. január 1-től bővült a fizető parkoló övezet.

  • Konferencia- és tárgyalóterem bérlés
    2017.11.09 12:18

    Konferenciaterem és tárgyalóterem bérlési lehetőség az Innovációs Központban .

  • Tájékoztató
    2017.03.01 11:37

  • Késedelmi pótlék kiszámlázása
    2017.01.30 21:32

    Tisztelt Ügyfelünk! A lakosság egyre nagyobb hányadát érintő kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy-egy vagy több számlát nem, vagy csak késedelmesen egyenlítenek ki.

  • TÁJÉKOZTATÁS
    2017.01.03 08:52

    KÖZLEMÉNYTisztelt Érdeklődők, kedves Fogyasztók! Tájékoztatjuk Önöket, hogy az egyes központi hivatalok és költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával összefüggő jogutódlásáról, valamint egyes közfeladatok átvételéről szóló 378/2016.

Fontos információk

KÖZPONTI ELÉRHETŐSÉGEK

Központi telefon:
+36 99 514 600

Üzenetrögzítős telefonszám:
+36 30 160 1900

Általános e-mail:

Kapcsolat felvételi űrlap

 

TÁVHŐ

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
+36 99 514 614/1 (hétfő-péntek 7:00-14:00)
/A Fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CVL. törvény előírásainak megfelelően a telefonos beszélgetést rögzítjük. A hangfelvételt 5 évig megőrizzük és az azonosító szám alapján kérésre elektronikus másolatot készítünk./

Távhő üzletszabályzat
Általános közszolgálati hőszolgáltatási szerződés

TÁVHŐ HIBABEJELENTÉS
+36 99 311 027     (0-24)

TÁVHŐ ÓRAÁLLÁS BEJELENTÉS
minden hónap 25. napjától a hónap utolsó munkanapjáig

 

HÓÜGYELET

Üzenetrögzítős telefonszám:
+36 30 160 1900
Email:

Facebook